Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2012 15:39 - Шекспир, Тони от Стратфорд он Ейвън и блога на Жоро...
Автор: ramone Категория: Изкуство   
Прочетен: 4321 Коментари: 15 Гласове:
29

Последна промяна: 27.11.2012 22:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

освен за тях, още и за „Anonymous”, Бърнард Шоу, някакви хора от СДС,мене,  Османската империя, млад патриот с очила, бай Гнаьо, дама, която прилича на майката на Пацо и за това колко (не)правилно е да се правят обобщения.

Да започнем събитията по хронологичен ред.

Всичко започна преди няколко дена,когато  една блогерка препоръча в блога си филма  Anonymous”, който разглежда поредната  алтернативна версия относно авторството на Шекспировите пиеси. Понеже блогерката ми се вижда интелигентна, та изгледах филма и да – филма го бива. Обаче не предполагах как странно събитията ще се нанижат едно след друго, подчинявайки се на някаква странна взаимовръзка. За филма, обаче – после.

После се появи поста на Жоро, където той, разярен от някаква (незначителна според мен) неудача в подбора на персонал, обобщи, че българите били „злобни, завистливи, мързеливи, мрънкачи, отебали секакви вселенски закони” (цитирам по смисъл). Последвалата ожесточена „дискусия”, държа темата едно денонощия он де топ ъф де хил. Под формата на мнения се размениха всички възможни обиди от национален, етнически, социално-класов, интелектуален и сексуален характер, никой не искаше да чуе другия, Жорето се напи (и изтрезня) два пъти, трийна неколко коментара "дето не били по темата" (то, гаче нещо беше по темата. Подозирам, че някои са си докарали микроинфаркти (аз се разминах само с изгърмяла батерия на Интрудера) и след като след сто и нанайстия коментар пушека започна да се разсейва, оказа се, че „дискутиращите” си стоят на редутите, които и първоначално заемаха. Що джепане отиде бадева за нищо! Не стана ясно дали българите са мърльовци, както смята Жорето, но със сигурност стана ясно, че българите не умеят, нито да дискутират, нито с финес и интелигентност да излязат от дискусия, която излиза от релсите(ето ви още едно класическо обобщение).

Тази сутрин, по една от телевизиите се натъкнах(нанизах) на някакви двама от Седесето, които се караха за нещо. Май за несъстоялата се кандидатура на Петър Стоянов(то, ако питате мене - кво има да се обсъжда нещо, дет не се е случило). Ако щете ми вервайте , ма аз не разбрах не само за какво дискутират, но даже и какво си говорят. Със същия успех можеха да говорят и на китайски.  Накрая, единия обвини другия, че бил нечий ходатай в Русенската листа. Това беше единственото, което разбрах. (тук, сметам обобщенията за излишни).

Превключих на друга телевизия и що да видя... Млад патриот с очила спореше с някаква дама, приличаща на майката на Пацо (май доцент беше жената-не разбрах точно). А как спореше младият патриот... На сека дума на „майката на Пацо”, онзи казваше две отгоре. Ма едновременно с нея. По некое време разбрах, че дамата в съавторство издала някакво луксозно албумче за Османската империя ("алтернативен поглед върху Османската империя"-успя да каже тя, в един от редките моменти, в които патриота си поемаше дъх). Нужда от алтернативен поглед върху Османската империя, безспорно има. Щото българина си представя Османската империя като един запасан с ятаган мъж с брада и чалма (обобщение). Това е точно толкова вярно, колкото ако кажеш България, да си представиш невъзпитан, мустакат търговец на розово масло (обобщение). Но нейсе (както обича да казва мустакатият търговец).

И сега се връщаме на филма, който дава поредната алтернативна версия за авторството на Шекспировите пиеси. Чели сте, вервам, че то е приписвано на Франсис Бейкън, Исак Нютон и на кой ли още не.

В тая връзка, Бърнард Шоу има един готин афоризъм. След някакво особено неуспешно представление на шекспирова пиеса, Бърнард Шоу остроумно отбелязал:

„Досега се спореше кой е истинският автор – Шекспир или Бейкън. Дойде моментът да разберем. Да отидем да им разкопаем гробовете и който от двамата се обърнал в гроба – значи той е.”

                Англичаните са любезни и възпитани (обобщение). За нас, баканците, понякога изглеждат  неискрени в любезността си. Но кой знае... Умеят да държат дистанция и да пазят личното си пространство от вербални посегателства (за физически-не съм се пробвал). Категорично, но неизменно любезно – просто това е техния начин на общуване.

                Ето ви сега една истинска история.

                Вчера срещам моя познат Тони, който е родом от Стратфорд ъпон Ейвън(по-точно някъде от околията). Тони е към петдесет и няколоко годишен пенсиониран полицай, младеещ за годините си.

                Та, след обичайните какси-та, времето и увеличената популация на жабите през тази година, нямам търпение да го почна.

-А Тони, вчера гледах един филм за твоя съгражданин.

-Кой точно? „Влюбеният Шекспир ли?

                Обясних му аз. Гледал го бил.

                -А ти как мислиш – питам аз - кой е бил истинския автор на пиесите?

                Той повдига рамене, усмихва ми се и казва кратко:

-Ху ноус!

                Аз обаче съм любопитен ганьовец и нахалствам да науча мнението на земляка на Шекспир.

                Тук сега нормалната реакция вече би била да ме отсвири с нещо от рода: „Бе де да знам сега. Земи ми се разкарай от главата с тия тъпи въпроси.”

                Вместо това, то пак се усмихна и започна: (скивайте сега, как културен човек се измъква от ситуация интелигентно  и с финес)

-Когато бях малък, много обичахме да гледаме „Стар трек”. Знаеш, там беше пълно с разни такива научно-фантастични джаджи дето си мислехме, че никога няма да бъдат внедрени в живота. Например, телефон по който можеш да виждаш този, с когото говориш. А, сега – ето. Както са тръгнали нещата, скоро, вероятно и машина на времето ще изобретят. Ако стане скоро, обещавам ти, ще се върна във времето и ще питам Шекспир.

Точка.

Ако някой не е схванал защо разказах тая история – да се върне и да прочете отначало.

 





Гласувай:
29



1. swan16 - А ти после ще споделиш ли с нас кой е ...
27.11.2012 16:06
А ти после ще споделиш ли с нас кой е бил в крайна сметка?:)


Това в кръга на шегата. Иначе да, много си прав. И хем много ме разсмя, хем ме накара и да се замисля.
Уви, за съжаление тук всеки иска неговата дума да е последната и той да е най-правия. Докато всеки говори сам със себе си и на себе си диалог никога няма да се получи.
цитирай
2. ramone - ==
27.11.2012 16:22
според филма истинския автор беше графа на Есекс, който се падаше ... ае нема ти казвам какъв точно на куин Елизабет(в случай, че решиш да гледаш филма).
Иначе - ху ноус :)))
цитирай
3. ko642 - А забелязал ли си как реагират ако ...
27.11.2012 16:25
А забелязал ли си как реагират ако някой започне да се пеняви като бате ти Жоро оня ден :)

А за дискусията, не си прав, нашата с vmir беше адски културна, просто не се разбрахме защото човеко знае адски ама адски много и то по всекви въпроси :)
цитирай
4. saadi - А защо Шекспир да не е наистина някой човек с това име ? В смисъл сигурно ли е ,
27.11.2012 17:30
че е псевдоним ?

Относно дискусията при бекс - останал си с грешното впечатление , че обсъждаме някаква тема . Това не е така - просто си търсихме повод за какво да се скараме и да си разчистим блоговите сметки .
Случва се да попаднат в мелето и невинни блогъри като теб (за свое оправдание ще кажа , че аз нежно и елегантно се опитах да те заобиколя) и да отнесат и те по някоя "благословия".
Или пък други неориентирани блогъри като ko642 и vmir , които си спорят и си се карат съвсем независимо от другите , по тема , която няма нищо общо с темата на спора на основната група .
На практика беше без значение дали постинга на бекс се казва "Вие сте бедняци и ще гребете в лайната форевър" или "Особености в технологията на млякото и млечнокиселите продукти"- целта пак щеше да си е същата : всеки да докаже на другите , че именно те са глупаци , а не той .

цитирай
5. rustam - Истината е,
27.11.2012 17:46
че единственият достоверен запазен ръкопис на Шекспир е неговото завещание, което съдържа и автографа му. Въпросният текст е написан неграмотно с грозен и нечетлив почерк. Бъка от правописни грешки. Факт е, че в края на живота си Шекспир е богат, въпреки, че "Глобус" изгаря до основи.

Така че, май единсвенато сигурно нещо е, че Шекспир не е "Шекспир"
цитирай
6. ramone - ==
27.11.2012 18:03
saadi написа:
че е псевдоним ?

Относно дискусията при бекс - останал си с грешното впечатление , че обсъждаме някаква тема . Това не е така - просто си търсихме повод за какво да се скараме и да си разчистим блоговите сметки .
Случва се да попаднат в мелето и невинни блогъри като теб (за свое оправдание ще кажа , че аз нежно и елегантно се опитах да те заобиколя) и да отнесат и те по някоя "благословия".
Или пък други неориентирани блогъри като ko642 и vmir , които си спорят и си се карат съвсем независимо от другите , по тема , която няма нищо общо с темата на спора на основната група .
На практика беше без значение дали постинга на бекс се казва "Вие сте бедняци и ще гребете в лайната форевър" или "Особености в технологията на млякото и млечнокиселите продукти"- целта пак щеше да си е същата : всеки да докаже на другите , че именно те са глупаци , а не той .


За "дискусията" съм съгласен :))) аз точно тва исках да кажа, ма явно не е стнало достатъчно ясно - ше зема да редактирам :)))
Иначе, да Шекспир. Начи един от аргументите е, че освен разнообразието на темите, които засяга в пиесите, са и ситуирани в различни исторически епохи. А реалния Шекспир, който наистина е съществувал, е бил както казва Рустам, не особено грамотен и образован. Тъй че, истинския автор се търси между някой от високообразованите съвременници на епохата.
Допуска се също възможността да са няколко различни автори.
Нещо като случаят с Омир.
цитирай
7. frina - Ramone,
27.11.2012 18:07
според мен Бекс така и не може да улучи как точно да се държи и какво да пише, защото си мисли, че трябват нон-стоп рихърсълс на различни роли докато намери "печелившият" вариант. И все повече се омазва докато ги пробва, иначе не изглежда лошо момче...А отношението на това към поста ти се съдържа в следния извод: "Бе на кого му пука всъщност написаното/ чутото/ преживяното истинско ли е, правилно ли е, остроумно ли е и т.н.? Всички са маскари (обобщение) и аз, като най-умен, съм тук да им показвам колко съм ухажван, оборотен, смел, богат, красив и как ми се чува думата (става и в женски род, щото в това надцакване пол няма)"

И кой е авторът на пиесите? :) Ама да не вземеш да размишляваш наистина? Издумай нещо много умно, плийз, пък аз ще дойда да опонирам...:)
цитирай
8. ramone - според мен Бекс така и не може да у...
27.11.2012 18:30
frina написа:
според мен Бекс така и не може да улучи как точно да се държи и какво да пише, защото си мисли, че трябват нон-стоп рихърсълс на различни роли докато намери "печелившият" вариант. И все повече се омазва докато ги пробва, иначе не изглежда лошо момче...А отношението на това към поста ти се съдържа в следния извод: "Бе на кого му пука всъщност написаното/ чутото/ преживяното истинско ли е, правилно ли е, остроумно ли е и т.н.? Всички са маскари (обобщение) и аз, като най-умен, съм тук да им показвам колко съм ухажван, оборотен, смел, богат, красив и как ми се чува думата (става и в женски род, щото в това надцакване пол няма)"

И кой е авторът на пиесите? :) Ама да не вземеш да размишляваш наистина? Издумай нещо много умно, плийз, пък аз ще дойда да опонирам...:)

Идея си немам, сестро :)))
цитирай
9. raders - И какво значение има кой е! Шекспир ...
27.11.2012 19:03
И какво значение има кой е! Шекспир дори да не е съществувал, съществува името и духа на Шекспир. И така ще остане завинаги. Спорът по тази тема е достатъчно инфантилен, за да бъде пренебрегнат. Но не и от Ганю.
цитирай
10. mominasylza - Добра среща страннико
27.11.2012 21:49
Отдавна не бях се смяла така...успяхте д а ме спечелите ,за читател...поне...айде и почитател...ка. Жорето също е доста интелигентно същество/жалко, не успя д а ме спечели,ма нищо,карай/ но му липсва мерудийката дето се казва.И се питам Вие по наследство ли я имате или сте я придобили в последствие...рядко съм се забавлявала така...и ако неме беше срам ,ще скандирам–искам още,искам още,искам още...е като всяка жена ,на която ,когато и е хубаво...е ненаситна...нали така/намигване/ далечен баварски поздрав жив и здрав
цитирай
11. becksssss - Не ме търсете мен. Аз от снощи съм ...
27.11.2012 22:07
Не ме търсете мен. Аз от снощи съм изпаднал в тебедалечност и съм се вмрачнил яко.

Бат’ Жоро
цитирай
12. kamosutrov - Чакай да ти метна един поздрав за стила, че да ме отпишеш от списъка със смъртните си врагове
28.11.2012 10:06
Първо за Шекспир /или както беше по студентски години Сексспирт-така де, да живее българогръцкия говор:-))/ Последното прочетено от мен по темата е "Зарито с костите" от Дженифър Каръл. Препоръчвам. Нейните 502 страници ще докарат до кома всеки средно интелигентен блогър, но за устойчивите на четене ще е доста интересно и полезно четиво. Бекса има доста експресивен начин за изразяване, но е за предпочитане пред доста интелектуалци, чиято обща култура се е изтегнала на уикито. Бе, за средния българин трябваше и аз да се изразя по моя си начин, ама .... си го спестих. Е, не бива всяка 4-5 дума да бъде придружавана с ...... и ..... , а също така и с ..... .:-))))
Кофтито на средния българин е, че дели хората на дяволи и ангели. В повечето случаи нещата са по средата. При Бекса те посъветвах да наемеш Рустам с пищова, да ти достави батерии за мотора. 50/50 от тебе патроните, от него пищова, батериите делите на 2. Нали така е справедливо, социално и .. пазарно?:-))) Можеш да предложиш и екстра. Скоростно изтегляне от мястото, при условие, че мострата проработи.
цитирай
13. ofir - Хи-хи-хи Ингилизи били възпи...
28.11.2012 12:07
Хи-хи-хи
Ингилизи били възпитани - може, ама не всички. Ха-ха-ха
Особено на "Съни бийч", нощно време! Хе-хе-хе-хе
Същото обобщение като на мелеза . Хе-хе-хе
Готин постинг. Поздрави ! Хи-хи-хи-хи
цитирай
14. julianna62 - Ай ,че готин постинг
28.11.2012 12:13
поздравления.
цитирай
15. tera - Интересна
13.12.2012 10:05
причинно-следствена връзка... :)
А ако беше български полицай щеше да ти отговори "Ба'а ли го!" :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ramone
Категория: Изкуство
Прочетен: 438077
Постинги: 92
Коментари: 870
Гласове: 772
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031