Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2013 11:43 - Вся власть советом!
Автор: ramone Категория: Изкуство   
Прочетен: 4192 Коментари: 15 Гласове:
10

Последна промяна: 23.02.2013 11:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Всяка прилика
със събития,
случили се на друго място
и в друго време
е случайна
 и не може да бъде вменена
във вина на автора

Идеята за тази аналогия ми се върти в главата от завчера, но вече ме изпревариха. След известно колебание, все пак го пускам. То от много глава не боли (освен ако не е фалшив алкохол), затова продължаваме мисията си по ограмотяване на масите.

И тъй, било началото на 1917 година, войната била в патова ситуация, икономиките на страните прегряли в невъзможност за осигуряване на ресурс за продължаването и, а дипломатите започнали сондажите как да я приключат.

                Тъкмо тогава, през февруари 1917 в Петербург избухнал бунт. Бунтът започнал с най-обикновена стачка на работниците на забравил съм каква фабрика, която затворила, понеже нямала вече суровини за да осигури работа. Към стачкуващите работници, които искали работа и заплати се присъединили жените, които искали мъжете им да се върнат от фронта и студентите, които искали ни повече, ни по-малко сваляне на монархията. Всъщност не се е присъединил само който не искал.

                Изпратените да възстановят реда войници, отказали да го възстановят и се побратимили с протестиращите и от своя страна добавили свои искания към вече съществуващите.

                Николай ІІ, който бил иначе милостив и добродушен, но завеян човек и слаб владетел, съвсем скоро с въздишка на облекчение абдикирал и оставил властта в буквален и преносен смисъл на улицата.

                 А там все повече и повече хора излизали и добавяли нови и нови искания към и без това солидната бройка на вече съществуващите. Социалния корен на протестиращите били в пълния спектър – от Велики князе, та до последните улични  просяци. По стените били налепени всякакви възвания и прокламации, гражданите се тълпели по улиците, ораторите ораторствали ... Всеки имал идея за ново държавно устройство, всеки искал всичко и най-лошото – искал го веднага.

                Междувременно протестиращите започнали да образуват съвети на производствен, териториален,жилищен,  браншови и какъвто още се сетите признак, където излъчили свои представители, чиято първоначална идея била да отнесат исканията до държавните органи. А те били най-разнообразни –  от повишаване на заплатите, намаляване на работния ден, премахване на монополите, през отнемане на образованието от църквата,  безвъзмездно предоставяне на земя на селяните, та до отмяна на козируването в армията (то наистина било премахнато, а по улиците на Петербург се разхождали разкопчани войници, нахлупили шапки „на уволнение” и с фасове в устите).  Обаче получило се така, че правомощията на тези съвети започнали да нарастват с всеки изминал ден и съветите се превърнали във втори център на власт. Това дублирало властта - от една страна били парализираните и практически нефункциониращи държавни органи, а от друга – непрекъснато ескалиращото влияние на съветите.

                От политическата върхушка най-бързо реагирал един млад, авантюристичен и революционно ориентиран млад адвокат на име Александър Керенски, който бил по това време депутат в Думата (това дето играело ролята на парламент в империята). Той се заел да канализира народното недоволство и да лобира за исканията на протестиращите пред държавните органи. За целта , влязъл в новообразуваното правителство, а малко по-късно го оглавил. Екстремизмът на Керенски, всъщност бил ограничен – той бил за радикални реформи, но в границите на конституционната демокрация.

                Не че дотук всичко било добре, но съществувал минимален шанс, случилата се по-късно трагедия да се размине. И точно тогава, от Швейцария пристигнал един никому неизвестен, картавещ празнодумец на име Ленин. По това време, никой не го взимал насериозно, което се оказала най- голямата грешка, защото въпреки външността си на безобиден идиот, Ленин бил решителен мъж, безскрупулен лъжец и коварен негодник.

                Ленин се заел с две неща – първо да корумпира съветите, вкарвайки свои хора сред тях и второ –  започнал кампания за спиране на войната ( Керенски бил за продължаване на войната, защото както казах по-горе, бил ограничен екстремист). Лениновият екстремизъм не знаел граници - той обещал на масите точно това което те искали – всичко и веднага. Тогава възниква крилатото „Вся власть советом”.

                Междувременно бил свикан Първия конгрес на съветите, които след като позаседавал малко, всички дружно се изпокарали и се разотишли. Пак някъде тогава, Временното правителство насрочило избори за Учредително събрание, което юридически да легитимира новата власт.

                Изборите били насрочени за началото на ноември и тогава Ленин ражда другата си крилата фраза – „Днес е рано, а утре ще бъде късно.”

                И така, през нощта на 25 октомври Ленин организира преврат, сваля правителството и поднася на заседаващия по това време Втори конгрес на съветите три документа – Декрет за мира, Декрет за земята и Декрет за създаване на Съвет на народните комисари(т.е. всичко-веднага!). Конгресът подписва и трите и ...

                ...и дотук беше веселбата, а сега започва трагедията.

                С Декрета за мира, Ленин обявява излизането на Русия от войната. И само няколко месеца я хвърля в най-кървавата гражданска война в историята. Декрета за земята няма да коментирам – грамотни хора сте.

                Оттук насетне Съветът на народните комисари започва бясно издаване на декрети  - банките са одържавени, а предприятията национализирани . Някъде там в калабалъка се появява и един декрет за създаване на лагери за превъзпитание...

                Забележете – до този момент никой даже и дума не споменава за комунизъм – всичко е в името на „Вся власть советом”.

                Изборите за Учредително събрание все пак се провеждат и болшевиките, разбира се са малцинство, но това вече е без значение. Все пак, в началото на следващата година, Ленин го свиква, но след като събранието отказва да легитимира властта му, той изгонва депутатите, а след тях просто заключва сградата и слага ключа в джоба си.

                 След това, в Правда обявява, че Конгреса на съветите е по-висша форма на демокрация (ха-ха), а парламента е буржоазна отживелица.

                Какво става след това – ние всички това много добре го знаем.

                Това е истината за ВОСР (великата октомврийска социалистическа революция). Ако някой, някъде ви говори, че тя е дело на евреи, плод на конспирация на тъмни сили или нещо подобно – не му вервайте.

                ВОСР е резултат на хорската глупост и невежество.





Гласувай:
11



1. tutankhamon661 - ramone
23.02.2013 12:11

Ммда, добра аналогия.

цитирай
2. ran - Рецензия
24.02.2013 12:49
1. Поучителна и добре разказана история. Авторът добре е подредил историческите факти, залагайки повече на екшъна, нежели на интелектуалния капацитет на масите. Аналогията с днешните дни е ясно проследима - от слабия и безволев Борисов, до шизофренните протести на властта против самата себе си.
2. Единствената ми забележка е към логическата анорексия на крайния извод, доколкото всички исторически факти са резултат на хорската глупост и невежество.
3. Огромен плюс е привидната правописна и смислова грешка на заглавието. То може да се преведе едновремено като:
Цялата власт произлиза от Съвета!
Цялата власт - на съветите! - в смисъл съветите на съветниците
Цялата власт - на Съвета!,
поставяйки обществения трискурс в присъщия за герберите контекст на лингвистична независимост.

Затова препоръчвам на Комисията, водена от комисар Тутанкамонов - този гигант на болшевишката мисъл - да допусне Автора до защита на степен "масов доктор". Така ще се продължи традицията от последните години:
Докторите --> в масите!, преведена от един друг независим лингвистик, масов доктор Стоичков-Камата:
Докторами - на массами!
цитирай
3. ramone - Тъй!
24.02.2013 15:13
По точка първа - не ми е ясно какво е "шизофренните протести на властта против самата себе си". Не съм наясно към кое философско течение на теоретиците на теориите за конспирацията спадаш (щото те са много, а аз не ги следя всичките), поради което ми е трудно да ти отговоря, но ако ми изясниш - охотно ще го направя.
По точка две - ако ти отворя писанията на няколко произволно избрани блогове, съдържащи идеи за ново държавно устройство мога да ти направя обоснован анализ защо са напълно неприложими, а някои от тях - плод на елементарна идиотия. Няма да ми е трудно, защото съм юрист по образование. Същата работа е била и през 1917.
А твойто образование какво е, апропо?
По точка три - правописна и смислова грешка в заглавието няма. Откъде ти хрумна пък това? Точния превод на лозунга е - Цялата власт (в ръцете) на съветите.
Всъщност, ако имаше някакви познания по конституционно право или поне от елементарна обща култура - по държавно устройство, нямаше да ми задаваш въпроса по точка две, щото щеше да си наясно в какво се състои порочността на лозунга. Даже можеше и спор да вържем.
Ма така, по гол гъз - просто немаш шанс.
По въпроса за "научната степен" - де да знаеш - може и да съм доктор по право...

айде със здраве и пак заповядай..
цитирай
4. christof - ramone
24.02.2013 15:55
Поздравления за постинга!
Що се отнася до мнението на блогера Ран, аз не бих му обърнал чак такова голямо внимание. Той явно е от ония хора, за които вината за сегашното дередже на България е само и единствено в ГЕРБ, а всички останали са невинни душици. Важното е сега да се плюе подалия оставка Борисов, защото иначе се изпада в глупавата ситуация да няма по кого да плюят.
:)))
цитирай
5. ramone - на мен,
24.02.2013 18:24
много ми се иска да се подърлям с някого на тема "новото обществено устройство", но все не мога да си хвана някого.
И понеже не ми се връзва никой, тая сутрин провокирах един такъв идеолог репликата "бе ти усещаш ли се кви глупости пишеш?" - белким нещо се засегне - да ме напсува... поне нещо там.
Он обаче, като последния путьо, след пет минути ме трийна.
Та затова не подминавам ни едно мнение.
Тук на ран, по втора точка мислех да му поясня защо хора, които нямат нужното образование не трябва да се занимават с проекти за държавно устройство и да дават предложения (както врачки не трябва да лекуват по телефона), щото това неминуемо води до трагедии. В историята всички форми и подформи на държавно устройство са експериментирани и практически примери - бол. Ма они си искат да ги лекуват врачки.
Та се отказах - белите петна и дупките в знанията са толкова много и толкова големи, че трябва да почна от А и Б.
Немам нерви за това.
цитирай
6. susona - чела съм
24.02.2013 18:57
че прабългарите където минели държава правели
някои спорят, че прабългари не било правилно
като се замисля, си е баш правилно
имаме връзка с онези българи толкова, колкото египтяните имат с онези дето са строили пирамидите
из нета се върти едно интервю с Умберто Еко
доста мрачно с едно интересно определение за българина, като човек, който е попаднал в тълпата и иска да се измъкне, да се скатае някъде, а не може
много се радвам на протестите, но ми е изключително болно да се съглася с изводите
имаше една притча за един дето мислел, че е умрял
гледал как вълците му ядат добичето и си мислел, ех, ако бях жив, щяхте да видите вие
те така...
цитирай
7. injir - Важно е наистина кой ще оглави на...
24.02.2013 19:30
Важно е наистина кой ще оглави народното недоволство. Ако е някой нов Ленин, то - мерси...
цитирай
8. ramone - susona
25.02.2013 09:51
радвайки се на протестите, да не би и ти да си за "кандидати, избирани мажоритарно с ДА и НЕ вот, на териториален принцип"?
Тази глупост не си я измислих сам, а я копнах от блога на някакъв. И не е само там - чета и го слушам вече от много места.
Продължавам да питам и да не получавам конкретен отговор на въпроса за какво са протестите. В най-добрия случаи получавам за отговор някакви мъгляви толстоизми. В най-лошия - това с ДА и НЕ вотът. Някъде по средата са "монополите". Кой са тези монополи и как точно ще се преборите с тях, никой не казва?
Най-светнатите предлагат национализацията им.
Нека ти кажа нещо сега. Тук в Кипър, преди две години гръмна една електроцентрала. Ма си гръмна как си требе-добре че поне не беше атомна.
Що гръмна е дълга история и нема ти я разправям сега, но като резултат от това, цените на сметките скочиха бая. Хората зеха да се организират във Фейсбук и направиха митинг пред местния ДКЕВР.
И знаеш ли кво искаха?
Приватизация:)))
Без ташак - тук ЕРП-тата са държавни:)))
цитирай
9. susona - ramone
25.02.2013 11:16
1. радвам се на протестите, защото това е някаква реакция, която изразява мнение
2. да, предпочитам да е мажоритарно, на териториален принцип, а не абстрактно, партийно парламентарен, куче влачи диря няма, рейс
ако си представител от русе, нормално е да знаеш къде е, да познаваш терена, историята и проблемите на региона, представител знаеш какво е, както и права и задължения, и отговорност също, няма нужда да навлизам в семантичен анализ
3. конкретен отговор няма и да получиш за какво са, защото въпросът трябва да е ОТ какво са, повтарям се, но тепърва ще се настанява разум и ще се избистрят цели.
4. за монополите, ясно е, че онова с трите контакта е готин виц, за което бравос, има си механизми, които просто не се прилагат
5. на никой не му дреме държавно или частно е ерепето, всеки си гледа сметките в края на месеца.
продължавам да се чудя защо все се задава въпросът за какво са протестите
с толкова много умни глави, които го задават, сигурно ще се намери някой да изложи ясно и чисто ЗАЩО, демек причини, и какво може да се направи с целия преебан роден пейзаж
няма нужда да ми говориш като на малоумна, не че ми дреме толко, нито се обиждам
като моторджия, който се кълне в разума, тр да ти е пределно ясно, че като ти се прецака нещо в мотора, не се тръшкаш от смях, колко тъпо е тва или онва, ами сядаш, мислиш, проверяваш ЗАЩО, после се стягаш и евентуално оправяш
цитирай
10. ramone - А не,
25.02.2013 12:39
тука си в грешка.
Като ми се прецака мотора, го карам на майстор - той да го оправя. Аз нямам нито знания, нито инструменти да го поправям. Даже го нося на един и същ майстор, щото не ща сульо и пульо да го пипа. Това е което правя...
....а не отивам пред офиса на Димитрис Христофияс (президента на Кипър) да му искам оставката.
цитирай
11. susona - добре бе
25.02.2013 12:57
таман се бех накървавила, нищо, че си тотално прав
накратко, ако ми забиеш един шамар, аз ще ти шибна един в топките
тва го пиши протест
:D
аре, отивам да спя, щото съм след нощна
цитирай
12. ramone - А,
25.02.2013 14:33
голема работа като ми шибнеш един в топките. Аз съм стар човек и вече ми не требат.
Я кажи, ти одиш ли да викаш "Българи-юнаци" или си далече?
цитирай
13. susona - далече съм
25.02.2013 15:02
ма след няколко дни живот и здраве ще ходя да викам
и аз като циганите
ако не беше девети, то на десети септември сичкото циган гора ша фане партизан ша стане
:D
цитирай
14. ramone - а супер-
25.02.2013 17:01
таман ще фанеш залпът на Аврора.
цитирай
15. vmir - С ran e безсмислено да се спори,
26.02.2013 11:52
защото той истински вярва, че ако планетата Земя бъде подпалена така, че да изгорят всичките й природни горива, това щяло да възстанови влошените от човешката дейност условия за съществуване. Останалите му вярвания и твърдения са също базирани на подобен фундамент.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ramone
Категория: Изкуство
Прочетен: 438093
Постинги: 92
Коментари: 870
Гласове: 772
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031