Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2014 20:00 - Сюрреалистичният Путин 2
Автор: ramone Категория: Изкуство   
Прочетен: 3099 Коментари: 11 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нека, преди да продължим нататък, да спрем, да си поемем дъх  и да вземем съвсем пресен пример за това как сюрреалиста Путин създава две реалности.

Това разбира се, е пресния случай с Южен поток – всички знаем, как на Пресконференцията с Ердоган, Путин обяви краят на проекта и декларира нов такъв през Турция.

Има обаче един малък, на пръв поглед, проблем и той е, че дори и на студентите юристи във втори курс е ясно, че писмен договор, може да бъде прекратен само писмено.

Демек, де юре, договорът за Южен поток продължава да е в сила (защото формално не е прекратен). От друга страна пък, де факто е прекратен (защото Путин все пак е твърде авторитетен, за да не бъде взет сериозно).

Ето ви две паралелни реалности в които живеем в момента – в едната, ЮП съществува, а в другата вече не!

На всички зрители е оставен изборът да живеят в която от двете си изберат (поради глупост и некомпетентност си избрахме да сме в реалността на прекратения ЮП), а режисьорът, който любезни им е предоставил двете реалности седи отстрани и се забавлява, а впоследствие да се ситуира в някоя от двете.

Classic Путин!

...

Но в тази част, както обещах, ше стане дума за пропагандата на Путин, която, както ще се досетите е отдавна замислена, а тематиката е прецизно дозирана – с изпълнението на всяка задача, посоката на пропагандата се променя. Никакви импровизации.

Представете си Путин като моторист – намалява скоростта преди завоя, минава на по-ниска предавка, влиза в него, изправя мотора, увеличава скоростта, качва прердавката и се изстрелва по правата. Красота!

По същия начин, Путин умело направлява пропагандата си!

Но нека се върнем там, откъдето завършихме първата част...

...

         В началото беше Чечения...

...и поради това, първите стрели на путиновата пропаганда бяха насочени към исляма – помните ли, че тя дебютира с настъпателна и силна антиислямска риторика. Рисуваха се „ислямски дъги”, заплахи, чалми, ятагани, полумесеци и т.н.... ако се разровите из нета по онова време, всичко си е там черно на бяло.

Вие вероятно сте забравили, но Путин дебютира във външната политика като приятел на... Щатите.

И нормално - империята беше доволно разклатена от Елцин, а Путин целеше да си предпази гърба от изненади откъм Запад .

Защото Путин и без това нямаше намерение, да се лигави... Щатите си затраяха, Путин подчини Чечения с напалм и желязо и дойде време да бъде поизместена посоката на пропагандната риторика.

И тя плавно се хлъзна към Православието.

Постепенно, антиислямската риторика премина в православна. Съществуваше период, в който вървяха заедно, докато  антиислямската постепенно изчезна.

Православната пропаганда, беше виртуозно проведена и хем преследваше няколко цели, хем подготвяше нещата за следващото завъртане (спомнете си какво написах по-горе – как Путин казва едно, декларира второ, а всъщност вече се е насочил към трето).

 Идеята му беше първо, да декларира легитимна ценностна система пред света (първата - пряката и видимата част на пропагандата), а в бекграунда беше втората - косвената, невидимата част – в която, чрез казването на едно, се подават сигнали за второ.

 Първият план на пропагандата е ясен, но по-интересен е втория. Идеята беше следната – точно когато светът започна да се пита, дали Путин е неокомунист (защото той доста по комунистически свирепо се разправи с Чечения),  чрез уж православието си, той косвено декларира, че не е такъв, без обаче да направи грешката да го каже на глас ( спомнете си случаят Кабаева). Така си остави поле за маневриране из цялата скала на идеологията - всеки го мислеше за такъв, какъвто на него му се искаше – за левите – беше ляв, а за десните – десен. А през това време, той дискретно градеше имидж на нещо трето -  наследник на традициите на Руската империя отпреди комунизма.

Тази пропаганда беше съвсем умишлено точно православна, а не просто християнска, защото чрез нея, Путин вече препускаше напред и подготвяше третия обект.

А, целта беше да се разграничи именно от западното християнство и оттам западната полтическа ценностна скала, защото следващия удар беше в посока Запад.

Така съвсем естествено дойде следващата кота за превземане – Западът, а православната пропаганда, постепенно преля в антизападна.

Те пак се движеха заедно известно време, като антизападната, изместваше православната, докато последната съвсем изчезна (точно както преди това антиислямската, ще видим след малко по каква причина).

Не правете грубата грешка да мислите, че Путин има нещо против Запада. Не забравяйте и за миг творецът Путин.

Обектът на тази пропаганда бяха "унизените и оскърбените от Запада" страни и народи. Критикувайки (изобличавайки) Запада, подаваше сигнали към тях, препоръчвайки им се за борец срещу американския империализъм. И така на бял свят се появи фамозния БРИКС.

Не си мислете, че това е някакво обединение на държави. Това е една куха фасада, зад която не седи нищо. БРИКС е точно толкова реален, колкото и Южен поток. В руския език има един много хубав израз на руски за това – приблизително следния – „срещнали се, хапнали, пийнали и се разотишли”.

И така, започна се демонизирането на неолиберализма, отнякъде беше изровен забравения Сорос, в бг сайтовете се появиха непознати думи - НПО-та (помните ли от кога – аз дълго време не знаех какво означава, което значи, че е след идването ми в Кипър) и либертарианство (което сега всички повтарят като папагали, но допреди Путин да им каже не подозираха за него), започнаха се дописки за еврокомисии, които искали да забранят приказката за Малечко-Палечко, за гейовете, а Щатите отново разпростряха зловещата си сянка над света. Всички тези неща, разбира се, са откровени глупости – те бяха монтирани като видеоклипове – клъцнато оттук, добавено оттам - изопачени истини, полуистини и откровени лъжи...

Тази пропаганда, горе-долу беше успешна, но както казах по-горе – целта на пропагандата е да убеди глупавите и да разколебае умните. Глупавите, не бяха трудни за убеждаване, защото четейки (предимно) това, ставаха още по-глупави, а умните не бяха чак толкова важни...

Ако всичко това дотук, ви се струва малко или много преувеличено, просто си направете труда да го проверите. Не е трудно.

         Но ако все пак ви мързи, нека запитам нещо...

Откога не сте чели за антиислямска и проправославна пропаганда?

Ето вижте и тука у блого – даже местните идиоти не проронват думица по темата...

Нали усещате накъде бия?

Лесно беше да се предвиди коя ще е следващата цел на Путин...

„Мекото подкоремие” на ЕС, драги читатели! Турция! Откак влязохме в ЕС, „мекото подкоремие на Европа” се измести на юг!

А, някак и най-глупавите разбират, че не става, да идеш при Ердоган, в доспехите на кръстоносец, препасан с меча на православието.

Ей ви го „импулсивното” решение на Путин за Южен поток, подготвяно от пропагандата му дълго преди това...

...

Можете ли сега да познаете, какъв ще е следващият завой на Путиновата пропаганда?

It isn’t hard to do :)

 

 





Гласувай:
7



1. freeoldmen - Дотук представяш Путин като умел играч
05.12.2014 20:32
на световната политическа сцена.
Та това не е ли целта на всеки отговорен политик, който
е решил да направи нещо добро за страната си?
цитирай
2. ramone - на световната политическа сцена. ...
05.12.2014 21:20
freeoldmen написа:
на световната политическа сцена.
Та това не е ли целта на всеки отговорен политик, който
е решил да направи нещо добро за страната си?

Вън от съмнение е, че е умел играч.
Мен това обаче слабо ме интересува. На мен ми е интересен механизма по който го прави. Това е уникалното.
цитирай
3. podvodni - Поздрави за поредицата. Много е ...
05.12.2014 21:25
Поздрави за поредицата. Много е добра. Казвам го без ирония и присмех , а съвсем искренно. Въпреки, че имаме съществени различия в разбиранията си отнасящи се до определени социално-политически процеси, не мога да кажа на бялото - черно.
Въпреки, че поредицата ясно доказва почти съвършенното владеене на полотическата игра, остава да виси въпроса - Защо се прави това? Каква е крайната цел?
цитирай
4. luky - Въпросът тук не се свежда до това ...
06.12.2014 06:42
Въпросът тук не се свежда до това каква е крайната цел на такава геополитическа игра и прехласването по уменията на Путин.
Интeресесното е в кой момент гигантският виртуален балон ще гръмне в лицето на манипулатора- илюзията на всеки талантлив лъжец.
Ще бъде голям спектакъл от пропорциите на рухването на берлинската стена. Взел съм си бутилка готен скоч и съм седнал на първия ред. Ще бъде невероятно шоу! :)
цитирай
5. ramone - Виж luky,
06.12.2014 08:08
възможно е и виртуалния балон да се спука, но бъди сигурен, че няма да стане по начина по който предполагаш. Русия няма да остане гола степ. След Путин ще дойде следващият и бъди сигурен, че той ще е същият. За хубаво или за лошо.
Светът не е пораснал достатъчно за да живее в света на Джон Ленън - без религии, идеологии и зависимости и вероятно никога няма да порасне.
Поради това, наличието на два полюса в политиката се оказва необходимо. Те се конкурират и ограничават взаимно в правенето на золуми.
Никой няма интерес от спукването на виртуалния балон - най-малко пък малка държавица като нас.
цитирай
6. ramone - Здрасти подводни,
06.12.2014 08:48
крайната цел, разбира се е Европа.
Путиновата пропаганда сега ще стане проевропейска (в момента почти сме на завоя). Намеците за това започнаха да излизат. Не мога да преценя в какъв срок ще стане това, защото това е най-сложната част в стратегията на Путин. Представлението обаче ще си струва :)
Ако си спомняш, от известно време в пространството плахо се появи един термин - Евразийски съюз. Малко хора му обърнаха внимание, но дори те го изтълкуваха погрешно - помислиха, че става въпрос за Русия и Азия.
Всъщност иде реч за Европа и Русия.
Дълго е да ти го обясня, но ще се опитам накратко да ти обясня логиката си - условно в света има три центъра - Щатите, Европа и Русия. Ако използваме теорията на Кисинджър за баланса на силите - въпросът в момента е кой от двамата (Щатите и Русия) ще привлече Европа за да установи надмощие. Щатите в момента са този, който държи Европа на своя страна, но това е единствено защото Европа няма доверие на Русия. Путин обаче държи чисто географските козове. Щатите не биха могли да бъдат пазар за Европа, но Русия може. А Европа е най-вече икономически и културен съюз. Идеологията е много на заден план. Т.е. икономическия интерес на Европа е Русия (това е идея още от времето на Де Гол). Обаче е важно какъв имидж ще и изгради Путин, защото Европа традиционно няма доверие на Русия (с основание). Картинката се усложнява и от някои други зависимости - примерно НАТО и наличието на Англия в ЕС.
Наистина не знам каква роля изигра Украина във всичко това (не следя внимателно нещата), но със сигурност игра някаква. Не съм далеч от мисълта дори, че самият Путин умишлено предизвика тази криза(имам няколко идеи защо), но наистина не знам - играта вече става много сложна.
Ако ме питаш сега, къде е Китай в тая картинка - според мен Китай е и ще си остане самостоятелен играч. Има си ресурса да си го позволи, пък и това е различна цивилизация и култура.
Горе долу, така ги виждам нещата. Може и да не съм прав разбира се.
ма не съм ванга, да се еба... :)
цитирай
7. djani - Отдавна не бях чел нещо по-наивно...
06.12.2014 10:43
От една страна на Путин се признава прозорливост и умело насочване на вътрешната и външната политика на Русия, за да я избави от зависимостта, в която бе изпаднала. До тук добре. Но антизападната реторика не е негов патент. Критиките на системата са достатъчно силни и конкретни дори в самата Америка. За упадъка на Запада и бъдещето на многополюсния свят е достатъчно да се прочете само "Сблъсъкът на цивилизациите" на Самюъл Хънтингтън. Аргументите там са достатъчно силни. Автора на постинга да не подценява читателите си...
цитирай
8. podvodni - Можеш да се пробваш, но чисто тео...
06.12.2014 11:22
Можеш да се пробваш, но чисто теоретически не ти гарантирам успех. Това за ебането. Дет се казва, Твореца е предвидил тази възможност за изкушение и е направил дължината на инструмента недостатъчна за тази дейност.
Колкото до останалата част, която бе отговор на чисто риторичните ми въпроси, отново ще се съглася с теб. Наистина една от целите на Путин е Европа. Но не става въпрос за класическа дониманация над Европа, а за обвързване на икономическа основа както написа. От тук може да се направи извода, че Путин всъщност води борба индиректно и директно със САЩ. Това е така, но и не е.
Отново ще се съглася, че обяснението е много дълго в часта за Европа, но играта се разпростира не само в този регион. В този случай, основно условие за разбирането на малка част от ставащото е, възможността да се излезе извън матрицата на идеологическата пропаганда, което е изключително трудно, с оглед на това, че инфото е много ограничено и строго цензурирано от двете страни. Но въпреки това има възможност.
А ролята на Украйна е наистина много интересна и не на последно място, доста значителна, даже и то гледна точка на това, че до някаква степен успя да предотврати голямото БУМ, ограничавайки го до локален мащаб. Поне за сега.
Което до някъде потвърждава тезата, че конфликта на даден етап, е умишлено предизвикан и от Путин.
цитирай
9. ramone - djani,
06.12.2014 12:26
специално теб, явно съм те надценил.
Естествено че съм чел Хънтингтън. Ако и ти беше чел внимателно, щеше да разбереш, че принципно, това което съм написал е приблизително същото.
Аз имам различия с Хънтингтън единствено по отношение на границите на цивилизациите.
Ето ти пример - Х. приема че Щатите и Европа са една цивилизация, а аз казвам, че те имат единствено идеологически съвпадения. Културно и икономически, те са буквално и преносно различни континенти.
Времето на идеологиите и религиите свърши - те вече не са определящи, затова аз изключвам Православието като цивилизационен белег.
Русия и Европа се различават единствено идеологически (в момента), Православието беше изкуствено създадено и конюнктурно използвано различие, обяснил съм защо според мен. Бъди сигурен, че картата Православие няма да бъде играна повече.
А без никакво съмнение руската култура е европейска култура.
Или твърдиш друго?
цитирай
10. ramone - podvodni,
06.12.2014 12:48
да, работата между европа и Русия няма да стане силово, на основа доминация единия над другия или пък Русия - член на ЕС - съгласен напълно.
Ще е някакъв вид доста широка уния, на принципа на взаимната полза.
Не мога да преценя дали Путин има за цел да води някаква директна или индиректна война с Щатите. Аз не следя нещата всъщност.
Политиката не ми е интересна, тия дни малко се поразмислих докато писах тия неща. Даже не ми беше идеята да политиканствам, ама понеже ме пита, та затва се разлях така. То пък било риторични въпроси :)
цитирай
11. podvodni - Въпреки, че не ги следиш нещата и...
06.12.2014 13:23
Въпреки, че не ги следиш нещата изкъсо, и факта, че имаме доста различия по някои въпроси, искренно се впечатлих от изводите които правиш, защото те резонират с изводите които аз си правя.
Което не мога да кажа за редица хора, които имат претецията да следят внимателно процисите.
Въпросите бяха съвсем риторични както за теб, ктака и за теб, но все пак благодаря, че им отдели повече време. Дано на накого послужат, но с условието - без пропагнда и идеология.
За мен е напълно безмислено да продължаваме да задълбаваме, както, предполагам, и на теб. Не става въпрос, че ми става досадно, а защото разбарх и повече не ми е необходимо.
Пожелавам ти приятен ден и весело изкарване на Никулден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ramone
Категория: Изкуство
Прочетен: 438289
Постинги: 92
Коментари: 870
Гласове: 772
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031