Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2012 08:17 - Джордж Харисън, My swwet Lord и войната в Бангладеш
Автор: ramone Категория: Изкуство   
Прочетен: 1758 Коментари: 1 Гласове:
4



Долното видео е парче от великите 60 години на миналия век, които никога няма да се върнат.

Харисън е адски куул с бялото костюмче и керемидената риза комбинирани с брадата на руски православен архийерей("Харе Кришна" в интрото е ебаси колко готино). На барабаните е Ринго, а някъде там, ако се не лъжа, би трябвало да е и Клептън. Забравил съм кой още.

Концертът е посветен на войната за независимост на Бангладеш. На хората тогава им е пукало за войните в Биафра, Бангладеш и Виетнам. Днес на хората не им пука за войните в Ирак, Сирия и не се сещам къде още. Изглежда, че днес, войните са „справедливи”.

 Комунистите, навремето ни учеха, че войните били два вида - справедливи и несправедливи. Явно, комунизма е победил в световен мащаб и войната в Ирак е справедлива. Дали е справедлива една война – казваха комунистите - било зависело от гледната точка. Че то кое не зависи от гледната точка?

Преди време,  заедно с Хасан от Бангладеш бачках в една работилница за обработка на мрамор. Хасан беше истински бангладешки патриот и мечтата му била да стане войник. Но понеже бил нисичък и не го взели. Хасан спестяваше пари за да си отвори аптека, когато се върне. Един ден го запитах за войната и той гордо ми разказа, как народът му победил пакистанците(преди войната, бангладешците и пакистанците живеели в една държава). „Ма що? Що сте се били?” – любопитствах аз. Тук Хасан започна да ми обяснява, как пакистанците били назначавали само свои хора във властта, такива некви работи.

Години по-късно, запитах Навид от Пакистан(с когото разнасяме пици):”Бе що така сте мачкали вие горките бангладешци?”  А той ми отговори кратко : „Бе глупости,  тех индийците ги подкокоросаха”, щото бързаше да ходи да гледа дербито по крикет между Индия и Пакистан(азиатски аналог на мача Сърбия-Хърватия). В свободното си време, Навид четеше книга на арабски за Аллах. Книгата се четеше отзад напред(демек първата и страница беше последната).  Навид също беше патриот и мечтата му е била да стане войник. Знаете вече що не го взели – да, щото бил нисичък. Навид има дяволития вид на арабски Том Сойер. Или на Аладин, ако предпочитате.

Със Хари от Бангладеш един ден разнасяхме лифлети в едно далечно село. „Християнин ли си?”-попитах. „Не. Хинду”-рече той. „Еее жестоко”-зарадвах се аз.  Докато разнасяхме, се натъкнахме на гробище за англичани. Тук правят гробищата си нерядко на центъра на селото. У мойто село, гробището е току в центъра. Срещу него е кмета, до кмета е фурната, а от страната на гробището, точно до него е общинската градинка, дето се устройват селските тържества. Тук хората са си окей с мъртъвците. Не като у нашенско – да през девет баира.

С Аманур, който беше християнин пък бяхме на друг тур. Той беше висок почти колкото мен(явно мечтата му не е била да стане войник). Аманур се хвалеше с гаджето си от Унгария, която му беше купила маратонки „Пума”. Понеже  го черпех с цигари, той за благодарност обрули от един храст некви дребни ябълкоподобни плодове и ми ги натика в ръцете. „Кво е тва бе?”-запитах. „Гуава”. Не беше лошо. Ароматно и имаше вкус малко като на ягода. Не беше зле, ама аз предпочитам ягодите.

Те така.

 

 







Гласувай:
4



1. kentof - Много бързо наложиха забрана върху него християнските секти по света и в Америка
04.11.2012 08:33
Това е най-великото парче от битъл след разпадането на Битълсите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ramone
Категория: Изкуство
Прочетен: 438052
Постинги: 92
Коментари: 870
Гласове: 772
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031