Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2012 19:43 - Секс, наркотици и революция - "Забриски Пойнт" и "Баадер Майнхоф Комплекс"
Автор: ramone Категория: Изкуство   
Прочетен: 4244 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 24.11.2012 21:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Понеже тея дни революциите пак излязоха на мода, та се пресетих за края на 60-те години, когато революциите са били кървави, а не доматени. И таман наскоро гледах горните два филма, дето доста точно пресъздават шейсетарския дух.

Та какво, най-общо,  се случва през 60-те.

За пръв път в историята възстават не шепа кръвожадни интересчии, не „унизените и оскърбените”, а младите срещу старите. Младите са крайни левичари, а възрастните – десни и леви консерватори. Над Париж, Берлин, Прага и Вашингтон, във въздуха витае революционна ситуация, а по улиците - истинска война. Ако трябва да перефразираме Илич (с извинение): „Младите не искат, а старите – не могат”.

                Вятърът довява духът на шейсетте и у наше село, но тук, както винаги сичко е с краката нагоре – дъртите са комунисти, а младите...айде да не антикомунисти, но прозападно настроени (което според дъртите си е чиста контрареволюция).

                „Забриски пойнт” е филм на Антониони от края на шейсетте и се разказва за едно момче и едно момиче, които роли се изпълняват от непрофесионални актьори. Няма да разказвам филма щото историята на двамата е по-интересна от самия филм.  За филма само ще добавим, че е по музика на Пинк Флойд.

                 Тук сега ще отворим любимата си скоба и ще се отплеснем.

Навремето филми като „Забриски Пойнт” можеше да се гледат единствено в кино Дружба срещу Попа(сега го прекръстиха на Одеон). Ако се не лъжа, Дружба беше единственото кино дето му  пускаха програмата за месец напред. Когато започваше продажбата на билети за следващия месец, по Толбухин се извиваше дълга опашка от чакащи да се доредят да гледат „Кръстникът”, „Последно танго в Париж”, „Дневна красавица” или „Последната жена” с Жерар Депардьо и Орнела Мути, по сценарий на самия Чарлс Буковски. Излишно е да казвам, че билетите свършваха за минути. И до днес не знам по какъв критерий и защо се прожектираха единствено там. Нещо там не отговаряха на естетическите критерии на другарите с каскети(другарите с каскети беха естети), пиратски копия ли въртяха, друго ли  – се едно.

Филмите беха без субтитри, а един глас превеждаше „в ефир.” Гласът”, ем дразнеше, ем се някак готино получаваше, като атмосферата с пианиста по време на прожекциите на неми филми. Често шпикерите, даже излизаха извън репликите. Спомням си, в една сцена от „Шофьор на такси”, когато някъв дребен брадат пич се вмъкна в колата, шпикерът веднага отбеляза:”Мъжът, който се качи в таксито е самият Мартин Скорсезе!” Готино.

Друго място където можеше да се гледа елитарно кино беха студийните кина. Там прожектираха Бергман, Фелини (от които не се интересувах тогава) или шедьовъра на Бертолучи „ХХ век”. Също и унгарската рок класика „Плешивото куче”, където с две три реплики участва самия Алън Гинзбърг(незаобиколима фигура от шейсетте) и откъдето са тафени една-две сцени за „Оркестър без име”.

Та да се върнем на актьорите от филма. Момчето се казва Марк Фрешет и е без абсолютно никакъв опит когато се явява на кастинг. Живее в хипи комуна, на която предоставя целия си хонорар получен от филма. Момичето е Дария Холприн, по излъчване напомня с нещо на Орнела Мути и след като и в реалния живот  стават гаджета с Марк, го последва в комуната. По-късно Дария се омъжва за Денис Хопър.

Скивайте сега обаче кво става с Марк. Неколко години по-късно е задържан и осъден за банков обир. Наскоро след като е тикнат в затвора, умира при твърде странен инцидент, нестигнал и трийсетгодишна възраст.

„БаадерМайнхоф Комплекс” е нов филм и разказва с документална точност историята на легендарната Фракция Червена Армия, която е нещо средно между бандата на Робин Худ и групата на Митка Гръбчева. Легендата гласи, че са обучавани в лагери на ООП на Ясер Арафат и след като извършват множество кървави атентати в Германия, накрая са задържани (в ролята на шефа на Берлинската полиция играе Бруно Ганц, който играе Хитлер в „Крахът на Третия райх” – хаха!).

След като лидерите на Фракцията са задържани, една нощ твърде мистериозно, ама много меко казано твърде мистериозно се самоубиват.

Филма много го бива – много е шейсетарски и е някак непредубеден.

Ще отбележим само една сцена. В лагера за военно обучение на ООП, боркините от Червената армия се пекат по цици на покрива на една барака, връткайки джойнт. А доле на полето, на бойците от оопето им текат лигите.

Ми тва е от мене. Сори че си загубихте времето.

 





Гласувай:
10



1. li4kata - Постинга го бива!
24.11.2012 20:13
Не е загубено време!
цитирай
2. boristodorov56 - Хубав филм на Антониони!
24.11.2012 21:23
Помня, че Баадер Майнхоф и разните там отрепки получиха откуп 20 млн. марки за някакъв бизнесмен от Зап. Германия, които 20 млн. бяха изпрани в НРБ.
Връзката е повече от подсказваща.
Малко ги поизбиха, но при публична и при въоръжена съпротива.
По онова време имаше един Руди Дучке - студентиш фюрер, но някой да знае с какво се занимава днес?
Като си спомним, че Ахмед Али Агджа е бил 6 месеца у нас и обучаван в ШЗО-то във Враца трябва да сме наясно кой ги финансираше тези "борци".
Иначе, киното е най-важното изкуство за нас, след правенето на водка - е твърдял лидера на Сияйна зора от Перу - Владимир Улянов - Сталин, както и брат му Троцки!
цитирай
3. ramone - ...
24.11.2012 21:59
има го и Руди Дучке във филма, който оцелява след като е прострелян няколко пъти от антилевичарски ориентиран студент (бе направо война). След атентата се оттегля от политиката и живее в Лондон. Така четох.
Съмнявам се Баадер Майнхоф да са били свързани с наште тюфлеци. След като гледах филма доста порових в мрежата за тях и останах с впечатление, че не са били биз-бизе.
цитирай
4. mglishev - "Баадер-Майнхоф комплекс"
25.11.2012 03:45
е много добър филм. Общо взето, шейсетте са загадка за мен. Младите са срещу старите навсякъде (малко като през Възраждането), но младите са хипита в Щатите, някакви опасни типове във ФРГ и рокаджии у нас. В резултат днес тези остарели млади имат невероятно странни контакти, когато се срещат. Човек, роден в 1948 в Мюнхен може да има адски странни разговори с човек, роден в 1948 в София. Останалите, родени в 1983, можем само да си водим бележки, особено като става дума за странностите на ония времена. Бай Еко е описал част от нелепия климат в Миланския университет в "Махалото". Лудница.
цитирай
5. apostapostoloff - "Революциите са
25.11.2012 04:46
грешка."

Солженицин
цитирай
6. ramone - ===
25.11.2012 07:08
@ mglishev - не е баш така, нито в Щатите са само хипита, нито в Европа са само червеноармейци.
В Щатите, като почнем от аполитичните и изолирани хипи-комуни, минаваме през университетските литературни четения на пафкащи джойнт и пиейки уиски от картонена чаша брадати интелектуалци, през антивоенните Армии на нощта, минем през "Хелс Ейнджълс", които от маргинална моторджийска банда се превръщат в част от контракултурата, през Малкълм Екс, Черните пантери, та ако щеш даже и бандата на Чарли Менсън са част от всичко това.
В Европа е същото - Нежната революция в Прага, студентските вълнения в Париж, бунтовете в Ълстър, та стигаме до Фракция Червена армия.
Мисълта ми е, че навсякъде бунтовете са в пълния спектър - от тотално аполитичен-до краен.
За контактите между хората си прав. И аз имам такива наблюдения. Общото между тия хора са именно Шейсетте. Това е адски важен период от най-новата история. Тогава е битката, когато силите на доброто губят войната.

@apostapostoloff - по тези въпроси, със Солженицин имаме разминавания.
цитирай
7. mglishev - @6: ramone:
25.11.2012 12:33
Не отричам, просто тук по-малко хора са наясно с цялото разнообразие на шейсетте. Аз например едва сега почвам нещо да поразграничавам, благодарение на две-три книжки. Информационното затъмнение в България си е довлякло последиците почти до наше време. добре че сега поне има Уикипедия :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ramone
Категория: Изкуство
Прочетен: 440107
Постинги: 92
Коментари: 870
Гласове: 772
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930