Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2022 20:38 - Диагноза "Бабаит"
Автор: mynerdyworld Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2998 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Преди време поставих тази "диагноза" на всички, които се правят на велики шофьори, разбира се, нещо ме провокира. Това беше тенденцията ежедневно да се случват тежки катастрофи със сериозно пострадали и жертви. В началото си казах нещо от рода на "ОК, "войната" по пътищата взима най-много жертви и този наситен с катастрофи период ще премине", но после се замислих, че всички тези катастрофи ги обединява едно единствено нещо - шофьорите причинили ги са или пияни или дрогирани, а много често и двете. Тук мога да спра да пиша, ако приемем, че проблема ще се реши тогава, когато тези крайно неразумни и опасни участници в движението започнах да използват услугите на drink and drive или просто спрат да проявяват това рисково поведение спрямо себе си и околните. Да, НО, разбира се, че има НО и то е с големи букви... резрешенито на проблема не е толкова лесно. От морална гледна точка, е лесно, но от рационална не е. 
     Ясно е, че не е толкова просто и щом съществува сериозен проблем значи има нещо отвъд drink and drive и самосъзнание. По мое скромно мнение законите куцат. Законите за движение по пътищата са написани така, че оставят безкрайно много вратички през които нарушителите да се измъкнат и от там останалите да придобият онова чувство на безнаказаност. Както аз му казвам, от обикновени водачи на МПС до вчера, днес вече са бабаити. 
     Самият аз ежедневно ставам свидетел на какви ли не нарушения на пътя, неправилно изпреварване, паркиране по начин застрашаващ останалите участници в движението, рискови маневри, НЕ използване на мигач, НЕ спазване на маркировката и пътните знаци. Добре де, защо? Всеки ден си задавам този въпрос. Защо? Прост въпрос на първо четене, а нямам отговор. Какво демонстрираме по този начин? Какви автомобили управляваме? Колко добри водачи сме? Какво? Май нито едното е вярно защото голяма част от автомобилите по родните пътища вървят сякаш на магия, нито другото защото не малка част от свидетелствата за правоспособност са купени.Разбира се, има и водачи които притежават луксозни автомобили. Те от своя страна се делят на две категории. Едните им се радват и ги управляват съобразно правилника и разумно и пак изпитват удоволствие от това. А другите са баш бабаитите, които карат като безумници и освен всичко снимат крайно неразумното си и опасно шофиране и го споделят във социалните мрежи. Браво! Давате страхотен пример на всички! Скъпият автомобил не овластява никой, напротив, един мощен автомобил означава отговорност, към себе си и другите. За съжаление единци са хората които го проумяват. И тук давам прост пример. В Монако се карат само такива автомобили. Да сте чули да се избиват по пътищата? Не сте, защото не се избиват. Има култура, закони и ред. Просто е. Но явно не е лесно приложимо на някои места, както тук. 
     Голяма част от младите шофьори вземат книжка само защото така трябва, един вид предполага се, че щом имат навършени 18 години, трябва задължително да имат и шофьорска книжка. Добре хайде да помислим. След като човека показва едно социално неприемливо поведение, поведение което пряко застрашава неговото здраве и това на околните защо му е позволено да шофира автомобил след като знаем, че това е едно доста рисковано занимание. Рисковано особено за тези, които мислят, че морето е до кокалчетата. Тук много хора ще кажат, че по този начин не съм демократичен, не съм толерантен, потъпквам правата на хората. Точно за това имам една идея и тя в всеки шофьор без опит задължително да управлява МПС в светлата част на деня и с придружител, който има поне пет години опит за волана. Така дискриминирани няма да има. А и който ме познава знае, че съм крайно толерантен. Но що се отнася до живота и здравето, съм предпазлив и не чак толкова толерантен. Осъзнавам, че това е едно крайно непопулярно решение, което ако бъде предложено официално ще срещне отрицание, но имам една надежда, че все пак може да подейства. Вече видяхме, а и продължаваме да виждаме, че популярните решения са неефективни. 
     Цял ден и цяла нощ хората празнуват нещо и после пет пари не дават кой може да пострада. Да знам, че този въпрос е крайно клиширан и експлоатиран, но ако не им пука за собственото здраве защо не се замислят за това на околните. 
     До тук зададох доста въпроси, но за съжаление отговори нямам. Години си ги задавам, но без каквито и да е отговори. Нямам и нямам, това е. Отворих тази тема и то по такъв емоционален начин защото член на семейството ми пострада много тежко в катастрофа преди много години, а се возеше, дори не шофираше. За щастие, днес е жив и здрав. До момента на инцидента всички си мислим, че на нас няма шанс да се случи, че сме богоизбрани и по никакъв начин тези проблеми не ни касаят. 
     И друго нещо ме мъчи като камъче в обувката, защото тук всеки кара както си иска по собствени правила, а като напусне пределите на България започва да шофира кротко като вакло агънце. Добре, признавам, отговора на този въпрос е прост. Ако тук няма наказания за нарушителите, в чужбина не само има, ами са и много сурови. Нали не е приятно когато чуждестранен гражданин предизвика ПТП на територията на България? Всички скачаме, започва едно оплюване искане за незабавно наказание, едва ли не да му се отреже главата. Стига се до масови протести и демонстрации. Когато обаче някой нашенец предизвика тежко произшествие няма проблем. Започва се разследване, което обикновено продължава твърде дълго, за това време делото губи давност и виновника остава безнаказан, тези, около него заживяват с чувството за безнаказаност и така магариите се нижат една след друга. Има и друга много порочна практика. Тези, които причиняват жестоки ПТП-та си вадят свидетелства за псичхическа нестабилност, които автоматично действат като защита, която не позволява да попаднат под ударите на закона. Хитро нали? Ей пак сме първенци, но по тарикатлък. 
     Винаги съм казвал и ще продължавам да го казвам. Правилника за движение по пътищата е изключително лесен за спазване, но по една или друга причина масово не се спазва. Това от своя страна води до зловещи катастрофи, често с фатален край. Кога ще се прекъсне тази злокобна история? Според мен може още утре, но това не става ей така. Трябва законите да започнат да се прилагат наистина, а не само про форма, освен това наказанията от само разписани в закона да станат и приложими на практика, но и доста по-сурови. Всеки трябва да знае, че щом има престъпление, неминуемо ще има и наказание. При явна вина на шофьора трябва да следва незабавно наказание, за да може на момента да се пресече онова чувство за безнаказаност и усещането, че "ооо другата седмица ми връщат книжката и започвам да вилнея с нови сили". Закони има и те не са чак толкова лоши, но както казах, не се прилагат адекватно, поне масово. От друга страна някои хора, ще кажат, че същите тези закони се прилагат, но се спазват от някои, а други са над тях и ще са прави. С очите си съм виждал, как "паркинги и гаражи" вдигат ладичката на баба и дядо дошли от село в градската поликлиника на преглед, а колата на бизнесмен, която е паркирана в явно нарушение не се докосва от никой. Тука засягам темата за справедливостта, а искам тя да е в отделна публикация, но да, това е един от основните компоненти за спазването на законите, всички да са равни пред законите и всички да ги спазват, а не тези които ги спазват да са наказвани и обратното. Как беше онази приказка, "за кокошка няма прошка..." 
Моите предложения за справяне с тази "ПТП пандемия" са следните: 
Образователен ценз за всеки който иска да изкара свиделство за правоспособност. 
Преминаване на тестове за психологическа устойчивост за всеки един бъдещ водач. 
Промяна в законодателството, въвеждане на по-строги наказания и съблюдаване на прилагането им. 
Шофьорите без опит да шофират с придружител поне в началото на стажа си. 
Поставяне на видео камери на възлови места в градовете и извън населените места. 
Повдигнати пешеходни пътеки и легнали полицаи на повече места. 
По-задълбочен шофьорски курс. 
Периодични тестове за наркотици за всички водачи. 


     Пак казвам, закони в България има, те не са лоши, но не се спазват защото при нарушение няма сериозна санкция. Ако това се промени и войната по пътищата постепенно ще отшуми, няма как без катастрофи, това е от ясно по-ясно, но можем да ги намалим до минимум и тези които се случват да са незначително леки, само чукната ламаринка и счупен фар. Тук обаче е ролята на морала и самосъзнанието. Без тях нещата в никоя сфера от ежедневието не могат да вървят напред. 
Пак казвам, лично, субективно, дори емоционално мнение, не задължавам никой да се съгласява с мен. 
Хубава вечер! 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mynerdyworld
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 19368
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930