Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2012 10:36 - Най-простият българин ...
Автор: ramone Категория: Изкуство   
Прочетен: 2609 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

…естествено е Христо Стоичков.

 Завчера, по новините се появи Сашодиковата Петя и обяви, че очаква всеки момент да кацне самият Робърт де Ниро. За добре дошъл, Петя щяла да го пита защо пристигнал от Франция, след като преди н’ам си колко си годин, Франция била обвинила де Ниро в отношения с проститутки. Па и замък имал там.Въобще, неква твърде сложна словесна конструкция беше, та може и да не съм схванал точния смисъл, ма нещо такова беше.

Първата ми мисъл беше въпросът, как на пълнолетен човек може да хрумне такъв идиотски въпрос. Тук оставаме настрана величието на артиста и факта, че това ще е първото нещо, което чуе на българска земя. Замислих се, как ли би реагирал де Ниро на въпроса. Чувал съм, че бил мил и възпитан мъж. По тоя повод се сетих за едно интервю с Константин Коцев, четено преди двайсетина години, в което разказваше за срещата си с де Ниро. В скоби ще кажем, че Коцев беше много скромен човек. Навремето, често го засичах в 94 – винаги гладко избръснат и спретнато облечен, се качваше от гара Пионер(живееше в Изгрев) по посока центъра. Разбира се, никога не съм го заговарял.

Та разказваше, как в началото на 90-те попаднал на някакъв коктейл в Щатите(тогава Пейчинов спонсорираше некви представления там, та май по тая линия). Както се разхождал с чаша в ръка, ненадейно се сблъскал със самия Робърт де Ниро. Кимнали си, чукнали чаши и нашия човек(по собствените му признания) вместо да му каже колко много го харесва, изтърсил първата глупост, която му хрумнала. Понеже Де Ниро бил подстриган нула номер, го запитал защо бил в такъв вид – войник ли щял да ходи. А онзи, учтиво му отговорил, че бил твърде стар за казарма, но понеже ролята, която снимал в момента го изисквала, та затова.

                Оттам, злорадо си представих, как Петя задава на Христо Стоичков въпрос за Франция и проститутки. Дали ще получи един в зъбите или само великодушно ще бъде надменно отмината.

                По ирония, само няколко минути по-късно научих, че нашата национална гордост, на някакъв прием в Чикаго влачил за реверите, някакъв клет човечец, дръзнал да поиска интервю с негово превъзходителство.

                А днес, в „Стандарт” прочетох как друг нашенец-кореспондент(на бтв примерно) оправдава Стоичков(вероятно е случайно, но след всяка стоичкова диващина се появява някой опровергател), разказвайки как за тридневния си престой в Щатите Стоичков се срещал само с българи и посещавал само български „заведения”. Играл (български) хора. Закусвал баница с бЕло(българско) саламурено сирене, прокарвайки го  с (българско) кисело млЕко(тва за хората и закуската си го измислих-кореспондента може би поради липса на въображение е пропуснал да се сети).

                В заключение, отбелязва, че където и да отидел, като чуели, че е българин казвали „ааа, Стоичков”(мене ако питате, ако ще е с това – по-добре с нищо да ни не знаят).

                Покрай това, се пресетих как преди време, пред една руска дискотека се заприказвах със симпатичен негър, когото, след като разбрах, че е от Кот ДИвоар избъзиках, че се сещам за един котдивоарец-Серж Йофу, за когото той едва ли е чувал(Йофу игра успешно половин сезон за Левски по времето на Люпко Петрович, след което мистериозно изчезна). Негърчето обаче, ми го върна казвайки, че не само е чувал за Серж, а дори и за Левски.

                 И да се върнем на „кореспондента” – не знам с какви хора общува, дет са чували само за Стоичков, обаче ще разкажа една друга история, която ще покаже с какво друго (не) ни знаят.

                Имам приятел, чиито родители са кипърци, обаче той е роден в Лафайет, Чикаго(родното място на Изи Страдлин от Гънс енд Роузес) – техните са емигрирали в Щатите по времето на войната с Турция. Та той е завършил арт колеж там. Естествено, слабо разбира от футбол, затова пък е много ценен събеседник като стане въпрос за изкуство.

Един ден го запитах, чувал ли е за Кристо(Явашев). Онзи ме изгледа, гаче съм полуидиот и рече че естествено е чувал за най-великият жив артист(определението е негово). А когато му казах, че  е роден в България(което той, естествено не знаеше), пичът ме изгледа с такова възхищение(не се ебавам), че за първи път след САЩ-94, почуствах порив на национална гордост.

...ае че стана много дълго.

Btw преди време по бнт гледах един много читав филм на Тома Томов за Кристо. Намира се и в мрежата, ако някой се интересува.

 





Гласувай:
3



1. tera - Докарал си този пост до консистенция на тюрлю гювеч, ама и аз така ги обичам :)
11.10.2012 10:50
Да почнем отзад-напред дай линк на филма за Кристо като за начало.

После - най ми хареса този лаф - "като чуели, че е българин казвали „ааа, Стоичков”(мене ако питате, ако ще е с това – по-добре с нищо да ни не знаят)." :)))
Бинго! :)

Иначе Петя си е много възпитано момиче и горката се мъчи да го дава по-серт, за да се прави на "истинска" журналистка, но нещо не й се получава.
Дори си мисля, че и на Венета Райкова, колкото и да е устата, пак няма да й стиска да зададе въпрос на Ристю за проститутки :)

цитирай
2. ramone - ..
11.10.2012 11:28
http://bnt.bg/bg/productions/114/edition/8194/ay_kristo_na_75_au_ae_edno_intervu_na_toma_tomov
Това е линкът. Нямам навик да пускам линкове, щот самият аз не отварям, но заради теб правя изключение:))
Филмът е много хубаво направен, от гледна точка на това, че обяснява смисъла на нещата, които Кристо прави. Признавам си, че до този момент ми се струваше леко непонятен(изкуството му де).
Освен това, филмът разглежда и 60-те години, когато започва. Всъщност, установих, че този тип изкуство(Кристовото) е не само някакъв вид поп арт(за който имам противоречиво мнение), а и е една от основите на съвременния стрийт арт, който по мое мнение е единствения арт, който се развива в момента.
И който освен че е многообразен и оригинален е и много демократичен(изкуство-близко до "масите", един вид). Което на мен лично ми допада.
цитирай
3. анонимен - Че, е непонятен вид изкуството на ...
12.10.2012 16:17
Че,е непонятен вид изкуството на въпросния Кристо нямам съмнения.Чудя се на кого служат всичките тези ,,опакования"?!
Петя,поне е добронамерена личност и мисля,че е прекалено млада за да я съдим за недоразуменията ,които й хрумват:)
Интересно мислиш,ще те сложа в любими:)
цитирай
4. анонимен - Eva Braun
12.10.2012 17:10
това е леко отклонение от темата за Сашодиковата и Ристю...
Значи аз съм най-големия не-фен на българска народна музика, танци, обичаи и носии (харесвам механи с покривки на квадратчета, но там правия съвсем друга асоциация)
Убедена съм, че всеки, който премира по народните хора и песньовки, позира и дълбоко в душата си предпочита да тропне сиртаки или да друсне пазва на сръбско турбо (ако може отгоре на масата)
Убедена съм също, че чужденците мислят като мен.
Всички комплименти и аплодисменти по адрес на истерични шопски баби, заблеяли аганца, сестри не знамсикои, хореографии на Нешка и прочее, са дадени от едното добро възпитание. Цялата смес от гайди, тъпани, удряне на капите в земята, бесно скачане, сиреч надиграване, е едно екзотично дивашко и непонятно шарено веселие, което разбира се, няма никаква музикална и културна стойност. to be continue...
цитирай
5. анонимен - Eva Braun
12.10.2012 17:28
На фона на тези откровения искам да споделя, че единствените,на които май отрковено им харесва тези безвкусица, са японците. Те пък, като култура и поведение, са непонятни за мен, така че няма да анализирам причините.
Но ще обобщя: Онези, които считат българското народно творчество за достижение и не пропускат да се похвалят с тези върхове, неизменно се излагат и оставят впечатление за странни хора, меко казано (справка - Памела Андерсен в носия, хора и ръченици у VIP Brotherр..)
Всички обичаи - популярни и спорни - през ритане на менци с вода и хора с петел при сватбите, до тричане на кучета, юнашки хора в ледени води кьоркютюк пияни герои от три поколения... това не е повод за гордост и самочувствие и повтарям, който мисли обратното - позира.
цитирай
6. анонимен - NxtRhcOBlBgIP
26.10.2012 20:16
7cbIsU <a href="http://wbgrpgwdukce.com/">wbgrpgwdukce</a>, [url=http://tqtmzieurwbu.com/]tqtmzieurwbu[/url], [link=http://cliwkxqntehh.com/]cliwkxqntehh[/link], http://firciwtsvzxv.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ramone
Категория: Изкуство
Прочетен: 440516
Постинги: 92
Коментари: 870
Гласове: 772
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930