Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2012 12:50 - Сблъсъкът на езиците и "сблъсъкът на религиите"
Автор: ramone Категория: Изкуство   
Прочетен: 1957 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 30.12.2012 12:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Завчера навръх Коледа се натъкнах на прелюбопитна картинка в Гугъл. Знаете, в заглавната се помества понякога, вместо обичайния надпис, някаква весела анимацийка,с  която се отбелязват значими  дати и събития.Примерно такива бележити дати като рождения ден на Мария Кюри, например, където виждаме рисунка на Кюри с епруветка в едната ръка..

По случай рождения ден на Исус Христос обаче, картинката не беше на Йосиф, Мария, бебето Исус и тримата влъхви. Не беше дори на Санта Клаус и елена Рудолф. И на коледна елха даже не беше.

Вероятно, обзети от порив на религиозна толерантност, моделиращите общественото мнение идиоти бяха турили някаква нескопосана анимацийка, а като туриш мишката върху нея излиза политически коректния надпис Happy Holidays from Google.

Ден по-рано, с мойте хора пакистанците си пожелахме взаимно Merry Christmas и всеки отиде да празнува. В пицарията, дето бачкаме говорим на някакъв микс между английски, гръцки и румънски (персонала, с изключение на двамата пакистанци и мен е изцяло румънски).  Когато с пакистанците си говорим за Бог употребяваме английското God. Имам усещането, че си говорим за един и същ Бог, по отношение на когото имаме известни доктринални различия. 

Когато в пицарията, християните (в лицето на румънците) украсяваха коледното дърво по случай Рождество Христово, най-забавляващият се човек беше мюсюлманина Навид, който с детски ентусиазъм помагаше да се закачат лампичките.

Излиза, че на битово ниво, хората нямат нищо против божествата си, а ако говореха един и същ език, може би биха стигнали до извода, че разлика между тях почти няма. Проблемът е, че хората не се разбират помежду си, а са избрали за посредници в общуването помежду си банда алчни и корумпирани мошеници.

Преди около хиляда години, подкокоросани от от такъв алчен и корумпиран мошеник, християнски армии, събрани от цяла Европа се изсипали пред стените на Йерусалим. Било им казано, че са там за да освободят Светите места. Иначе причината била по- друга.

Йерусалим по това време представлявал истински мултикултурен мегаполис, където в мир и разбирателствно съжителствали християни, мюсюлмани и евреи. Всеки почитал собствените си Свети места и уважавал чуждите.

Християнските армии нахлули зад стените на града и изклали до крак местните без оглед на религията им. Малцината оцелели продали в робство. Хората се опитвали да обяснят, че всеки е свободен да почита собствените си Свети места, а отношенията между общностите се основават на взаимното зачитане и уважение. Безуспешно. Самите войници не разбирали езика им. Даже трудно комуникирали помежду тях си, защото говорели различни езици.  

Няколко века по-късно, Източното Средиземноморие, отново станало арена на поредния сблъсък между християни и мюсюлмани. Разбира се, и този път доктриналните различия в религиите не били причината за конфликта, а контролът върху морските пътища, а оттам върху търговията.

Дотогава, турци, венецианци и генуезци търгували помежду си, като използвали за бази острови, населени с гръцкоговорящо население.  За да се разбират помежду си, хората говорели някаква смесица между гръцки, турски и италиански(нещо подобно като нашто в пицарията). Този език станал известен като Лингва Франка. Образно казано - оставени да се оправят помежду си без помощтта на посредници, хората строяли мостове, а не дълбаели пропасти.

Лингва Франка обаче не помогнал, когато при завладяването на най-богатият град на Кипър Фамагуста, докато договаряли условията за предаването на града, преговярщите страни, неизвестно защо се скарали помежду си, а водачът на турците Мустафа Лала паша заповядал да изколят всички преговарящи от християнска страна с изключение на водачът им генерал Брагадино. Него подложил на тридневни мъчения.

Фамагуста по това време е бил перлата на Източното Средиземноморие. На всеки сокак може да видите руините на някаква църква. Има православни църкви, арменски, католически и квито още се сетите. Били са към 40 (говорим за площ приблизително с размерите на НДК и прилежащите му градинки). В центъра се намира катедрала, чиято фасада прилича на  Уестминстър аби. С тая разлика, че в момента , от едната страна има забучено минаре.

Англичаните се оттеглили от Кипър през 1960 г.(били го получили като компенсация за попадналата в резултата на Руско-турската война в руската сфера на влияние България). Местните се ласкаят да мислят, че англичаните избягали в резултат на борбата им за независимост, която всъщност била една доста хлабава  герила. Ако говореха един и същ език с „поробителите” си англичани, те биха прочели „Фермата на животните” на Оруел в оригинал, откъдето да научат, че борбите за независимост са бошлаф работа. Англичаните, с въздишка на облекчение си заминали (поддържането на ред в колониите е скъпа и трудоемка работа, а Великобритания вече не била империя) и оставили местното население, съставено от турскоговорящи мюсюлмани и гръцкоговорящи християни да се оправя помежду си, както намери за добре.

И тъй, подкокоросани от алчни и корумпирани люде, местните хора(които дотогава нямали спорове) намерили за добре да дърпат каруцата в различни посоки. Гръцкоговорящите искали да се обединят с Гърция, а турскоговорящите не искали. Гръцкоговорящите считали гърците, с които говорят горе долу един и същ език и живеели на хиляда мили от тях за по-близки тям, отколкото живеещите в съседната къща турскоговорящи съседи.

Накрая Гърция ритнала гърнето с млякото, а в отговор турска армия нахлула на острова, отцепила северната част и се обявила за защитник на интересите на турскоговорящото малцинство. В тази територия попаднала и Фамагуста. Всъщност гръцкоговорящите го наричат Амохостос, а турскоговорящите – Газимагуза.

Гръцкият квартал на Фамагуста – Вароша(на площ колкото  всичките Младости приблизително) в момента еобезлюден, заграден и забранен за достъп. Изглежда като декор от филм, разказващ за деня след апокалипсиса.
               
                


 

 





Гласувай:
7



1. tili - Честита Нова година!
16.01.2013 20:18
Чудесен постинг:) Само да вметна, че Първият кръстоносен поход е използвал благочестивият християнски предлог да изрита младшите синове на феодалната аристокрация да си търсят късмета извън Европа. Поради правото на първородство, всеки следващ син ако не ставал свещеник, (а те били повечко от двама) трябвало да си вади хляба по рицарски турнири или като свободен разбойник като Робин Худ. Епидемията с отвличания, пленявания и откупи от богатата рода станала неконтролируема, та изпроводили към Светите земи тези луди млади да забогатяват под контрола на ордените:)
цитирай
2. ramone - Честита и на теб!
17.01.2013 08:35
Тази причина за кръстоносните походи не бях чувал досега.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ramone
Категория: Изкуство
Прочетен: 440460
Постинги: 92
Коментари: 870
Гласове: 772
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930